Enduriment del greix (hidrogenació)
La importància econòmica de l'enduriment del greix (hidrogenació) és obvia des del punt de vista de les matèries primeres disponibles.
A part de l'oli de coco, l'oli de palmiste i la mantega de cacau, tots els olis que es comercialitzen a Europa són líquids i són, per tant, inadequats com a greixos semisòlids per aplicacions com ara untar el pa o per productes de forn.

Quan l'oli s'hidrata, l'hidrogen s'uneix a l'enllaç doble dels àcids grassos no saturats, en presència dels catalitzadors (generalment níquel) que acceleren la reacció. L'addició electrofílica de l'hidrogen es confina només amb els àcids grassos no saturats i no implica el trivalent d'èster gras (glicerol). La hidrogenació de l'oli està influenciada pel temps, la temperatura, la pressió de l'hidrogen, el volum de transport, el catalitzador (tipus, estat, concentració), el tipus de substrat i la manera com es realitza el procés.
Oxidació (bufat)
Així com l'hidrogen, l'oxigen també es pot afegir als àcids grassos poliinsaturats. Aquest fet es produeix de forma natural quan els greixos es deterioren (ranciesa), però el procés pot ser artificialment induït per les bombolles d'aire que es troben en l'oli escalfat. Els compostos de peròxids resultants provoquen una reacció més gran dels àcids grassos i es converteixen en polímers. Aquestes molècules nombroses i ramificades doten a l'oli d'una viscositat elevada, la qual cosa els permet aturar-se en qualsevol etapa ajustant temps de bufament. Els olis bufats s'utilitzen com a lubricants ja que s'adhereixen bé als metalls.
Esterificació
El procés d'esterificació altera les característiques dels greixos i dels olis redistribuint els àcids grassos en l'organització del glicerol. Durant el procés d'esterificació, els greixos i els olis es divideixen en els seus components en un temps breu, abans que siguin ordenats i ajuntats de nou per produir greixos/olis amb finalitats específiques.

Alguns exemples d'això inclouen els greixos especials per a producció de pa derivats de l'oli de palmist i de l'oli de coco. Les reaccions d'esterificació són molt lentes. És per aquest motiu que se li afegeixen forts catalitzadors, com ara el sodi, hidròxid de sodi i alcoholat de sodi. A causa de la gran quantitat de diversos àcids grassos presents en els greixos i en els olis naturals, hi ha incomptables combinacions possibles, per la qual cosa s'utilitzen greixos i olis que tenen certs tipus de glicèrids en particular (per exemple, olis amb cadena C8-C14).
Gustav Heess, SL
Mar del Carib/Av. Vallès
E 08130 Santa Perpètua de Mogoda
P.O. Box 13026 - E 08080 Barcelona
T +34 93 574 86 00
F +34 93 574 86 01
Legal
Twitter
Comparteix