Premses discontínues
Actualment, aquestes premses només s'utilitzen per obtenir greixos i olis que es produeixen en petites quantitats. Els exemples més representatius són la mantega de karité i la mantega de cacau. Les premses consisteixen en un cilindre perforat conegut com el 'tamís' (premsa de tamís). El tamís s'estabilitza amb tiges, i l'oli s'escapa per una obertura que es troba entre les tiges del tamís. S'utilitza un pistó per augmentar la pressió dins del tamís, empenyent un èmbol cap avall en el contingut que s'ha de premsar. Durant el premsat el greix s'emmagatzema en les safates dins del tamís, en conductes especials.
Premses contínues
Aquest sistema de premsat s'utilitza principalment per obtenir olis vegetals naturals o premsats en fred. Alguns exemples d'aquesta categoria són l'oli de sèsam premsat en fred, el de gira-sol i el de càrtam i, cada vegada més, l'oli de colza premsat en fred. Els dispositius utilitzats es denominen "premses de cargol", en les quals l'eix té forma de cargol continu i cap horitzontalment dins de la premsa. Per augmentar la pressió mentre s'està premsant el material i compensar qualsevol pèrdua de pressió, el diàmetre de la coberta del cargol s'estreny gradualment en la direcció del recorregut. El cargol consisteix normalment de diversos segments, amb variants de llargàries i formes, que permeten que la premsa s'adapti a diverses llavors.
Premses obertes
Actualment, el premsat obert només s'utilitza en la producció de l'oli d'oliva i és un procés discontinu. La polpa de l'oli d'oliva s'estén en uns marcs coberts amb teles filtrants; després aquests marcs s'apilen (premsa de marc). El procés, que té lloc a l'interior d'aquest tipus de premses, que poden arribar a processar uns 500 kg de polpa, pot durar fins a dues hores. Enmig del marc hi ha un tap perforat que es projecta cap amunt, a través del qual es pot escórrer l'oli d'oliva. La pressió necessària es genera mitjançant un pistó hidràulic. Anteriorment, l'oli d'oliva s'obtenia molent olives en molins d'oli d'oliva.
Gustav Heess, SL
Mar del Carib/Av. Vallès
E 08130 Santa Perpètua de Mogoda
P.O. Box 13026 - E 08080 Barcelona
T +34 93 574 86 00
F +34 93 574 86 01
Legal
Twitter
Comparteix